Как да изберем правилния размер обувки за детето?

Преди повече от 200 години, през 1782 година, един холандски анатом стига до извода, че при ходене човешкият крак става по-дълъг отколкото е в спокойно състояние. Естественият извод от това негово откритие е, че обувките трябва да бъдат по-големи от размера на крака. Няколко века по-късно болшинството от децата ни все още носят прекалено малки обувки. Защо? Просто защото не знаем как да избираме правилния размер!

Често родителите срещат трудност при определянето на актуалния размер обувки за детето си. Кои са най-честите начини, прилагани от родителите за измерване на детското краче и правилни ли са те?

  • Директно питане на детето

Не може да разчитате на този метод, защото нервната система на детето все още не е развита докрай. Съответно то няма изразена чувствителност за прекалено тясна обувка или за място, на което тя „стиска“. Знаете ли, че са нужни около 16 години за да се оформят до край костите, сухожилията и мускулите на крака? Можем ли да очакваме надежден отговор за част от тялото, която все още е мека и приспособима и не ѝ пречат дори обувки, обути наобратно? Категорично НЕ.

  • С пръст до петата

Много родители прилагат друг метод – обуват детето и се опитват да пъхнат пръст откъм петата, което за тях е сигнал, че има достатъчно място за крачето в аванс. Какво всъщност се случва в този момент, в който успяваме да намърдаме показалеца си в обувката? Детето инстинктивно свива пръстчета и освобождава място за нашия показалец.

  • Налагане на подметката отвън върху крачето

Би било невероятно практично ако можеше и да е успешно. Важната дължина за избор на правилен размер не е външната дължина на подметката, а дължината на вътрешната част – от към стелката.

Позволяваме си да дадем следните съвети:

  • Измерете стъпалото на детето. Можете да го направите най-лесно и правилно ако го накарате да стъпи върху линия или шивашки метър. Детето трябва да е изправено, не седнало или легнало.
  • Към големината, която сте измерили прибавете 12 до 15 милиметра – така определяте правилния размер на обувката в милиметри. Изследванията показват, че по-голямата част от децата носят прекалено малки или прекалено големи обувки.
  • Детското краче расте месечно с 1,5 мм (средностатистически). При по-големи деца растежът се забавя и е около 1 мм на месец. Така чифт обувки, който желаете да служи един сезон (около 6 до 8 месеца) предполага при закупуването му да дава свобода на растежа от 9 до 12 мм.
Тагове: 200

Полетата отбелязани с * са задължителни.

СЛЕДВАЙТЕ НИ: